Kúpiť hrazdy a bradlá – e-shop

Sprievodca výberom
hrázd


Hrazdy a bradlá  >  Zhyby na hrazde: Kráľ cvikov pre šírku chrbta

Zhyby na hrazde: Kráľ cvikov pre šírku chrbta

Dôkladné precvičenie chrbta zahŕňa cviky na ich šírku, strednú časť a vzpriamovače.

Najznámejším cvikom pre rozvoj šírky chrbta sú zhyby na hrazde. Pre mnoho ľudí sú ťažké, ale trpezlivosť a pevná vôľa zaručene prinesú výsledky.

Hlavnou výhodou trénovanie zhybov je prístrojová nenáročnosť. Hrazda sa dá zaobstarať už od niekoľkých sto korún. Zhyby na hrazde sú zároveň bezpečné, pretože sa cvičí len s vlastnou hmotnosťou, teda nehrozí zranenie chrbtice.

Ideálne hrazda je dvakrát širšie ako ramená a na koncoch zalomená dole, čím šetrí zápästie. Efektívny tréning chrbta vyžaduje ich správne zapojenie. Prácu chrbta je potreba vnímať a kontrolovať. Zhyby sú veľmi obľúbené, pretože pri pravidelnom tréningu čoskoro vyrysujú svaly.

Ako cvičiť zhyby?

Najskôr sa poriadne rozcvičte, je to dôležité proti natiahnutiu svalov. Zaveste sa na hrazdu, ktorú uchopte nadhmatom (palcom spolu s ostatnými prstami), ruky čo najďalej od seba. Pritiahnite sa až k brade - vedome chrbtovými svaly, nie ťahom rúk, tie sú len spojovacími článkami a po tréningu nesmie bolieť. Hlava je v predklone alebo záklone. Potom sa spustite dole (nádych) a opakujte (po dokončení príťahu výdych).

Varianta zhybov s priťahovaním za hlavu zapája viac aj svaly strednej oblasti chrbta.

Zdieľajte článok



Odporúčame hrazdy a bradlá






Ďalšie novinky

Hrazda na rebriny

Závesná hrazda na rebriny patrí medzi najobľúbenejšie pomôcky na domáce cvičenie.

Hrazda na strop

Jednou z variant hrázd je stropná hrazda. Ako ju pripevniť a ako na nej účinne posilňovať?

všetky novinky